Slachtoffer van seksueel misbruik? #metoo

Bent u slachtoffer geworden van seksueel misbruik en wilt u weten wat u nu kunt doen?

Het is belangrijk om er met iemand over te praten maar vaak is het voor slachtoffers van seksueel misbruik moeilijk om erover te praten.

In sommige gevallen bent u slachtoffer geworden van misbruik gepleegd door een familielid of iemand uit de directe omgeving waardoor het extra moeilijk is om erover te praten. Indien de dader iemand uit uw directe omgeving is kunt u contact opnemen met een hulpdienst, een huisarts of een advocaat (van Kennemer Advocaten). Het kan echter ook gaan om iemand die u op straat of tijdens het uitgaan bent tegengekomen. Iemand die u niet kent en misschien zelfs niet eens kunt beschrijven. Ook dan is het raadzaam om contact op te nemen met een hulpverlener.

Seksueel misbruik kan zich dus in verschillende gedaanten voordoen. U kunt tijdens het uitgaan worden betast, bijvoorbeeld een hand op uw billen of borsten, terwijl u daar niet van gediend was, maar het kan ook zo zijn dat u tot het ondergaan of verrichten van verderstrekkende seksuele handelingen bent gedwongen. In alle gevallen maakt het vaak veel indruk op slachtoffers en kunt u er (lang) last van blijven houden. Daarom is het belangrijk dat u er met iemand over praat. Niet alleen voor de verwerking, maar ook om eventueel een vervolging -en veroordeling- van een verdachte mogelijk te kunnen maken is het belangrijk om anderen op de hoogte te brengen van wat er gebeurd is.

 Wat zijn de mogelijkheden?

Slachtoffers van seksueel misbruik denken soms dat zij alleen een aangifte kunnen doen bij de politie. Bij het doen van aangifte spreekt u de wens tot strafrechtelijke vervolging van de dader uit. Aangifte doen is voor sommige slachtoffers soms net een brug te ver. Het is goed om te weten dat u bij de politie ook een melding kunt doen van wat u overkomen is. Dan wordt uw verklaring opgenomen in de systemen van de politie. Indien er meer meldingen, bijvoorbeeld over een vergelijkbaar incident, worden gedaan of meldingen over dezelfde persoon binnenkomen dan heeft de politie meer aanknopingspunten voor verder onderzoek.

Onderzoek en bewijs

Er zijn twee mogelijkheden voor onderzoek, forensisch onderzoek en onderzoek door een huisarts. Indien u aangifte van een zedenmisdrijf wilt doen is het belangrijk dat u zich forensisch laat onderzoeken om mogelijke sporen, zoals sperma of bloed, van de dader veilig te stellen. Veel politieregio’s beschikken over een Centrum Seksueel Geweld, vaak bevindt dit centrum zich bij de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis. In deze centra wordt forensisch en medisch onderzoek gedaan en indien nodig, psychische begeleiding gegeven. Als u geen aangifte wilt doen is het desalniettemin verstandig om bij uw huisarts langs te gaan om medisch onderzoek te laten verrichten om zeker te zijn dat u geen (blijvende) schade hebt opgelopen.

Hoe gaat het verder na het onderzoek en de aangifte?

Nadat u aangifte heeft gedaan zult u -indien u daarvoor toestemming geeft- worden onderzocht door een forensisch arts en zullen speciale zedenrechercheurs uw verklaring over wat er gebeurd is opnemen.

 Indien er naar de mening van de officier van justitie voldoende bewijs is voorhanden is kan strafrechtelijke vervolging tegen de verdachte worden ingesteld. Dan zal de verdachte voor de rechter moeten verschijnen.

In een strafzaak gaat het in het geval van zedenzaken vaak om het woord van een verdachte tegenover dat van de aangever. Een belangrijk uitgangspunt in ons strafrecht is de Unus testis nullus testis-regel, kort gezegd komt dit beginsel erop neer dat een veroordeling niet slechts kan plaatsvinden op basis van één getuigenverklaring. Dit beginsel staat in artikel 342 lid 2 Wetboek van Strafvordering. Het is daarom belangrijk dat er steunbewijs wordt verzameld om in een strafzaak tot een veroordeling te kunnen komen. Steunbewijs kan bijvoorbeeld het forensisch bewijs zijn, een DNA-spoor waaruit blijkt dat het vrijwel zeker is dat de verdachte donor is van het DNA-spoor.

De rechter zal uiteindelijk beoordelen of er voldoende bewijs is om tot een veroordeling te komen, als dat het geval is kan hij tevens een straf opleggen.

Bent u slachtoffer van seksueel misbruik of wilt u hierover meer informatie? Neem dan contact op met een van onze slachtofferadvocaten (mr. L.A. Korfker of mr. K. Lans) op nummer 0255 578069.

 

 

 

Over Kennemer Advocaten

Kennemer Advocaten is een kantoor dat zich in de stadskern van IJmuiden bevindt. Het team bestaat momenteel uit vier gedreven en gespecialiseerde advocaten, advocaat Louke Korfker, advocaat Diederik Klein, advocaat Kate Lans en advocaat Rob Groot. Lees hier meer over Kennemer Advocaten, het kantoor voor een ieder die op zoek is naar een advocaat in IJmuiden en omstreken.