De Opiumwet verbiedt het bezit, de handel, de verkoop, het vervoer, de vervaardiging etc. van de onder de wet vallende middelen. Gebruik op zichzelf is niet strafbaar.
De Opiumwet bevat twee lijsten met verdovende middelen.
Lijst 1: harddrugs, bijvoorbeeld: cocaïne, XTC, amfetamine, LSD, heroïne.
Lijst 2: softdrugs, bijvoorbeeld: hasj, wiet en hallucinogene paddenstoelen.
In Nederland is het gebruiken van drugs niet strafbaar. Maar om overlast te voorkomen, kunnen gemeenten in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) opnemen dat drugsgebruik in sommige gebieden wel strafbaar is. Op die plekken kun je bijvoorbeeld aangehouden worden als je een joint rookt.
Gepakt met drugs, wat te doen?
Bij (dance)feesten bestaat de kans dat je gecontroleerd wordt. Als dat gebeurt en je hebt drugs bij je, dan kan het in beslag genomen worden. Normaal gesproken wordt bezit voor eigen gebruik van zowel harddrugs als softdrugs niet opgespoord en vervolgd. Van eigen gebruik wordt gesproken indien je: minder dan 5 gram softdrugs (hasj of wiet), maximaal een halve gram harddrugs (cocaïne, speed etc.), 1 XTC pil en minder dan 5 ml GHB bij je hebt.
Bij Amsterdamse feesten volgt, anders dan in de rest van Nederland, vervolging pas wanneer je meer dan vijf pillen bij je hebt. Dit komt door het afwijkende Amsterdamse drugsbeleid.
Als je een gebruikshoeveelheid bij je hebt, kan de politie dit in beslag nemen maar je krijgt geen boete (sepot met afstand). Het in beslag nemen wordt wel geregistreerd. Je naam is dan bekend bij de politie maar je hebt geen strafblad.
Bezit voor eigen gebruik is bij harddrugs meestal de hoeveelheid die men voor één keer gebruiken nodig heeft. Bezit iemand meer dan die hoeveelheid, dan zal al snel het vermoeden rijzen dat diegene er in handelt. Er is dan sprake van bezit met dealerindicatie. Als je meer dan een gebruikershoeveelheid op zak hebt, kun je een boete krijgen of zelfs een gevangenisstraf.
Schikkingsvoorstel Openbaar Ministerie
Soms krijg je na aanhouding een schikkingsvoorstel aangeboden van het Openbaar Ministerie. Om een strafblad te voorkomen moet je altijd om een acceptgiro vragen. Betaal dus nooit direct de boete. Door het betalen van de boete “beken je schuld” en kun je later ook lastig in beroep. Vraag daarom altijd eerst een advocaat van Kennemer Advocaten te IJmuiden om raad.